Khule Africa

Khule Africa is een project opgericht door Joseph Balibaawo Lubega. Het project biedt kinderen in extreme armoede en vaak zonder ouders dagbesteding en eten aan aan kinderen in Ggaba, een plaats niet al te ver van Kampala, de hoofdstad van Oeganda.

Vanaf juli 2019 geeft Tony Sentamu een keer per week muziekles in Ggaba (in de buurt van Kampala) aan kinderen van het Khule Africa project van Joseph Balibaawo Lubega. Tony was in mei, nadat Samira weer in Nederland was, in contact gekomen met deze Joseph, een leraar, die zijn baan opgaf om voor een groep van zo’n 50 a 60 kinderen te gaan zorgen die op straat leefden zonder dak, eten of voldoende kleding, ver onder de armoedegrens. Joseph nam de kinderen in huis en probeert ze te voeden. Geld om ze naar school te sturen is er niet. Maar Joseph leert ze culturele dansen, drummen en samenzang, om ze iets te leren en tevens met de hoop dat ze uiteindelijk iets kunnen verdienen door op te treden bij feesten. 

Tony stelde voor om daar muziekles te geven. Terug in Oeganda, na zijn bezoek aan Nederland,  is hij begonnen er elke zaterdag les te geven (als project van Muziek voor Kinderen) in blokfluit, ukelele, melodica en gitaar. Uit Nederland kreeg hij van MvK een door Samira gedoneerde gitaar en een melodica en blokfluiten mee, gekocht van het opgehaalde geld.  Ook nam hij de in februari aan het inmiddels failliete SMK gedoneerde instrumenten mee naar Ggaba. Joseph en Tony sturen af en toe foto’s en filmpjes van de lessen. De kinderen leren heel snel, dat is leuk om te zien. https://www.youtube.com/watch?v=aW_K0FXXvtc

Wat hebben we geleerd?

Tony over Khule Africa: “Toen ik de kinderen in Ggaba zag herinnerde ik me de dag dat Monique Udo naar SMK kwam. Zij leerde mij en de anderen saxofoon spelen, dus ik wilde iets terug doen door de kinderen in Ggaba les te geven. Ik wilde de kinderen liefde, hoop en plezier in muziek geven. In het begin gaf ik rond 30 kinderen tegelijk les maar later wilde ik echt instrumentles geven en werden het 18 kinderen met elk een instrument: melodica’s, fluiten, ukelele en gitaar. Er wonen zo’n 70 kinderen in Ggaba. De kinderen vonden het eerst geweldig iets nieuws te leren, maar later kwamen sommige niet. Ik nam ze apart en besloot ook op een vroeger tijdstip te komen. Ik kom nu ‘s ochtends om 8.00 uur i.p.v. ‘s middags om 14.00. en dat gaat beter. Want ik wil meer kinderen les geven en ik ben er zeker van dat dat gaat lukken. Ook had ik tot nu geen lesplan. Dat bedacht ik terwijl ik er was. Ik kan geen muziek printjes gebruiken. We zouden eigenlijk een lesboek moeten hebben. Dat is nog wel een wens van me. En ook om wat feedback te krijgen.”

Feedback en lesboeken gaan we regelen in 2020. Nederlandse saxofoondocent Leon van Mil wil zich daarvoor inzetten