Muziek voor Kinderen

Muziekprojecten en muzieklessen voor kinderen over de hele wereld.

Projecten

INDIA.
Muzieklessen in kindertehuis “Tulip Garden” nabij Vijayawada, Andhra Pradesh

Tulip Garden is een  kindertehuis, gebouwd door “Stichting Derde Wereld Hulp” (SDWH) uit Amstelveen.  Er wonen zo’n 65 kinderen.
Het muziekproject is in 2009 gestart met een intensief traject van 4 maanden door Monique Udo.  Sindsdien werkt zij jaarlijks enkele weken met de  “Tulip Garden Music Group” en geeft de groep in die periode concerten op scholen, tehuizen, ziekenhuizen etc. Daarnaast krijgt een groep van zo’n 8 kinderen wekelijks keyboardles van een plaatselijke docent. Inmiddels zal één van de deelnemers aan dit project binnenkort het pad van beroeps muzikant op gaan!

UGANDA

Muzieklessen in het kindertehuis St. Mary Kevin Orphanage Motherhood.

Sinds juli 2011 loopt een groot project in St. Mary Kevin in Kajjansi, een dorp niet al te ver van de hoofdstad Kampala. In het tehuis wordt veel aandacht geschonken aan creatieve uitingen.
Muziek voor Kinderen ondersteunt de muziek- en dansactiviteiten (brass band, popband en traditionele dansgroep) met geld voor lessen door lokale docenten, instrumentarium en vrijwilligers. In mei 2014 bezochten de “Five Stars”, een getalenteerde muziek-en dansgroep van SMK Amsterdam voor een uitwisseling in het kader van het Muziekmaatjes Project. Ze traden op samen met hun Nederlandse Muziekmaatjes.


Muzieklessen in het Hearts-Vision Home in Kampala.

Dit project is in 2014 gestart. Monique Udo bracht een bezoek aan het huis waar 16 ex-straatkinderen wonen en maakte gedurende een week muziek met ze.
Sindsdien krijgen een aantal kinderen wekelijks keyboard/gitaarles van een plaatselijke docent. In januari 2015 startte Marco de Jong, student van het Utrecht’s conservatorium,
met zijn afstudeerstage in Hearts Vision. Hij begeleidt de kinderen bij het schrijven van eigen rapnummers en het resultaat zal op cd worden opgenomen.

Muzieklessen bij Khule Africa

Sinds 2019 geeft Tony Sentamu, oud-leerling van Monique in St Mary Kevin Orphanage Motherhood, les aan de kinderen van Khule Africa in Ggaba, een dorpje aan het Victoriameer, niet ver van hoofdstad Kampala in Oeganda. Oprichter Joseph is zelf gepassioneerd over muziek en dans en leert de kinderen traditionele drums en dans. Tony leert ze tot nu toe blokfluit, ukelele en melodica.

 

Muziekmaatjes
Sinds mei 2012 is een aantal Nederlandse kinderen “muziekmaatje” met de jonge muzikanten van St. Mary Kevin. Door middel van brieven, video’s en skype ontmoetingen, maken ze kennis met elkaars leven en laten ze elkaar horen waar ze muzikaal mee bezig zijn.  Twee maal per jaar organiseert MvK een “Muziekmaatjes Concert” , een benefietconcert waar geld bijeen wordt gebracht voor de projecten.

 

 

Muzieklessen op basisscholen in Amsterdam-Oost.

Dankzij een subsidie van het Do-Ut-des cultuurfonds hebben wij in 2011 instrumenten kunnen aanschaffen. Hiermee geeft Monique Udo naschoolse muziekles op diverse basisscholen in Amsterdam-Oost en komen kinderen die nog niet vertrouwd zijn met muziekles, op een laagdrempelige manier, in hun schoolomgeving, in contact met muziek.

 

Eenmalige muziekworksops en korte projecten sinds 2010:


2011: 2 daagse workshop in children’s home Baan Gerda in Thailand.

 

 

 

 

 

 

 

– 2011: dagworkshop voor kinderen via de HIV vereniging Nederland.

– 2011: 2 daagse workshop aan kinderen in Soweto, in samenwerking met Methapo Edutainment.
Incidentele ondersteuning van de muzieklessen van Methapo vanaf 2011.

 

 

 

 

 

 

 

– 2012: International Music Week in de Kigali Music School, Rwanda.
Lessen aan leerlingen van de Kigali Music School, aan youth leaders van Musicians Without Borders en uitwisseling met de Five Stars uit Uganda.

 

 

 

 

– 2014: muzieklessen aan kinderen in de Dapperbuurt voor SW Dapper.

– 2014: twee weeks project in het Lord Buddha Home for Children in Bodhgaya, Noord-India.